Nieuws over CLL

1
Veroorzaker CLL is geen virus of bacterie
16-08-2012
In het zeer vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature is een artikel verschenen waarin aan de hand van experimenten duidelijk gemaakt wordt, dat de oorzaak van CLL niet ligt in een infectie met een bacterie of virus, maar in de B-lymfocyt zelf.

De publicatie in Nature is afkomstig van de universiteit van Freiburg in Duitsland, het Max Planck Intstituut en het Leids Uuniversitair Medisch Centrum.

Zij hebben hierover een persbericht uitgegeven, dat in bewerkte vorm en iets uitgebreider in een publicatie te downloaden is.
Persbericht LUMC
2
Huidmonitor en IP plaslijst winnaars Health app award
20-07-2012
De huidmonitor-app heeft samen met de IP Plaslijst-app de Health app award 2012 gewonnen. Dit werd afgelopen woensdag 20 juni bekendgemaakt op het congres Apps4health in Oegstgeest. De huidmonitor, waarmee verdachte plekjes kunnen worden getraceerd voor huidkanker, heeft tevens de publieksprijs in ontvangst genomen.
website NFK
3
Het 6de Nederlandse Hematologie Congres - CLL
09-02-2012
Dit jaar werd het congres voornamelijk bepaald door zuiver wetenschappelijke presentaties en maar weinig overzichtspresentaties.
webredacteur
4
Verslag van het jaarlijkse congres van de American Society of Hematology, 2011; CLL deel
25-12-2011
Dit jaar werd van 8 tot en met 13 december de 53ste editie gehouden van congres van de American Society of Hematology. Dit jaar was dit in San Diego, gelegen in het zuidelijkste deel van Californië. Alhoewel het buiten de meeste tijd erg zonnig was met aangename temperaturen heb ik toch de meeste tijd in de zalen waar de presentaties gehouden werden gezeten.

Van zo’n groot congres als de ASH is het moeilijk om van elke presentatie die ik bijwoonde gedetailleerd verslag te doen, daarom in dit verslag alleen wat hoogtepunten en dit dan per leukemiesoort.
Joost Lips
5
Kort medisch CLL-nieuws, herfst 2011
21-11-2011
Er is weer wat nieuws verzameld over CLL:
Joost Lips
6
Oproep voor deelname aan studie
19-02-2011
Deelnemers gevraagd aan de HOVON 101/ OMB112517 (“PROLONG”) studie.

Dit onderzoek betreft een fase III onderzoek naar onderhoudsbehandeling met ofatumumab bij patiënten met een recidief (=teruggekeerde) chronische lymfatische leukemie, die in gedeeltelijke of volledige remissie zijn na behandeling van het recidief.
Of de patiënt een behandeling met ofatumumab krijgt wordt door middel van loting bepaald. Behandelaar en patiënt weten dat de patiënt wel of geen behandeling krijgt.
Het onderzoek wordt in meerdere ziekenhuizen in veel landen uitgevoerd.
Prof. dr. M. van Oers
7
Nieuws van het medische front: CLL
04-01-2011
Begin december 2010 werd het jaarlijkse congres van de American Society of Hematology (ASH) gehouden in Orlando in de Verenigde Staten. Er waren daar ruim zeventienhonderd lezingen en zogenaamde posters op het gebied van kwaadaardige bloedziekten. Er gingen er veel over CLL.

Naast medisch nieuws van het ASH heb ik nog het een en ander gevonden in diverse vakbladen. Ik som al het nieuws punt voor punt op.
Stichting Contactgroep Leukemie
8
Kwaliteit van Leven en Zingeving bij CLL‐patiënten
26-01-2009
Enige tijd geleden heeft onderzoek plaatsgevonden naar "Kwaliteit van Leven en Zingeving bij Chronische Lymfatische Leukemie". Het resultaat van dit onderzoek kwam tot stand door een enquête onder donateurs van de Stichting Contactgroep Leukemie met Chronische Lymfatische Leukemie (CLL).
SCL

Privacy statement

Disclaimer

Colofon

Stichting Hematon is aangesloten bij de NFK en wordt financieel gesteund door KWF Kankerbestrijding